15025_kjell_052-683x1024

Övningar från första minut

När Kjell Enhager kliver upp på scen några minuter innan utsatt tid ser han bekväm ut. Han skämtar med några i främsta bänkraden medan han tar på sig mikrofonen. Det märks redan från start att det här är någonting han har gjort många gånger förut, och han stortrivs i rollen.

Efter ett extremt kort intro är vi igång med första mikroövningen: att hälsa på de som sitter runt omkring oss. Och det slår an tonen på hela kvällen – Kjell pratar sällan mer än fem-tio minuter innan det är dags för nästa engagerande övning som ofta går ut på att själv reflektera eller interagera med bänkgrannen. I någon annans regi skulle det kunna ge ett sönderhackat intryck, men det blir aldrig så. Varje övning tar bara någon minut – inte ens det, ibland – och man hinner sällan klart. Det är inte svårt att tänka sig att föreläsningen skulle kunna vara en hel dag om man verkligen tog sig tid med varje övning. Nu har Kjell tre timmar på sig, inklusive paus, och det blir stundtals mycket intensivt.

Glassboomerang och ständig förbättring

Kjell tar givetvis upp sin glassboomerang, men pratar i övrigt mycket om ett ramverk för ständig förbättring. Han tar upp vikten av att verkligen fundera igenom vad man vill med sitt liv, att sätta mål för var man ska och att prioritera var man lägger sin tid. Allt detta gör han utan att en enda gång ramla in i floskler. Det är skickligt gjort att hålla sig konkret, och mycket tar han hjälp av olika roliga anekdoter från sin långa erfarenhet.

Levla upp!

Särskilt gillar jag Kjells infallsvinkel på tankegången att det är farligt att bli nöjd, eller ”utvecklas eller avvecklas”. Det är lätt att föreställa sig att den där utvecklingen måste vara snudd på världsomvälvande, att man hela tiden måste prova nya saker, men så måste det inte vara. Istället drar han parallellen till spelens värld, där man levlar upp, blir bättre på det man gör stegvis och lär sig nya förmågor.

Slutord

Det levereras inga nya, revolutionerande sanningar under föreställningen – åtminstone har undertecknad hört det mesta förut – men det som sägs är snyggt förpackat och konkret, realistiskt och levererat med mycket humor. Om du får möjlighet att lyssna på Kjell Enhager, ta chansen – du kommer inte att ångra dig.